Om du har tänkt ge dig ut och vandra längs någon av Sveriges alla vackra vandringsleder ska du tänka på att välja dina vandringskängor med omsorg. Det är stor skillnad på att vara ute och promenera, även om du är van vid långpromenader, jämfört med att vara ute och vandra flera dagar i sträck i terräng som du kanske inte är van vid. Har du fel skor kommer du inte att kunna njuta av vandringen eftersom man ganska snabbt får problem med fötterna när man vandrar längre sträckor med skor som inte är anpassade för detta. Här finns riktiga vandringskängor.

 
Allra bäst är det förstås om du har ett par bra vandringskängor som du redan haft möjlighet att gå in, men så är ju inte alltid fallet. Men den dagen du väl har gjort det kommer du inte vilja skiljas från dina kängor på många år, vilket är ytterligare ett skäl att satsa på god kvalitet när du investerar i dina vandringskängor. Det viktigaste är att prova och prova igen och igen samt ta sig tid att besöka flera olika butiker, jämföra olika skor och rådfråga personalen.

Rätt storlek och form

Hur stora ska då vandringskängorna vara? Detta skiljer sig en del jämfört med den storlek man normalt brukar ha i skor. Man brukar säga att man ska ha plats för både en sula och två par strumpor i vandringskängorna. Se till att ha extra utrymme i tån eftersom fötterna sväller vid värme. Tänk också på att kängan måste vara så pass bred så att tårna inte pressas ihop.

 
Gå gärna in dina kängor med de strumpor du tänkt använda under din vandring i den mån det är möjligt. Fötterna är inte så förtjusta i några större överraskningar när man väl belastar dem – allra bäst fungerar därför skor som har gåtts in och hunnit få en viss passform. Skavsår är tyvärr rätt plågsamt och kan sätta stopp även för den mest vandringsglade. Kom ihåg att alltid ha skavsårsplåster väl till hands under din vandring!