Det är ganska mycket information att ta till sig när man ska köpa en cykelhållare. Du som köpare ska hålla kolla på kultryck och maximal vikt och flera andra saker. Du är dessutom skyldig att veta hur lagen reglerar cykelhållare så att du inte gör något olagligt. Om du har en bil med dragkrok och vill sätta cykelhållaren på dragkroken så måste du känna till bilens maximala kultryck. Det är viktigt att respektera kultrycket, annars blir bilen väldigt instabil och svårare att köra. Många bilar ha ett kultryck på femtio eller sjuttiofem kg beroende på storlek. Är det en elcykel du har tänkt hänga på cykelhållaren så får du kanske ta bort batteriet, annars riskerar det att bli för tungt.

Att montera en cykelhållare

Det kan vara lite knepigt att montera en cykelhållare på bilen när du gör det för första gången. Det kan vara bra att ta sig lite tid till att läsa igenom cykelhållarens instruktionsbok och att kontrollera hur den fungerar. Du bör justera klämfäste och ramklämmen så att cyklarna inte riskerar att ramla av från cykelhållaren. Tänk på att cyklarna inte får sticka ut mer än tjugo centimeter från bilen. Ibland behöver man rotera styret så att det inte sticker ut för mycket. Barnsitsar och cykelväskor bör inte sitta på cyklarna när de monteras fast på cykelhållaren. De riskerar att falla bort under färden.

Hur skyddas cyklarna på en cykelhållare?

Många frågar sig, med rätta, hur man kan skydda cyklarna på bästa sätt när man använder en cykelhållare. Många är rädda för repor och att ramen ska förstöras. Om det är möjligt så är det bäst att ställa cyklarna så att de inte kommer i kontakt med varandra på cykelhållaren. Detta kan dock vara svårt ibland, särskilt om man har många cyklar med sig. För att skydda cyklarna kan du linda in dem med skumplast eller linda runt en mjuk trasa som du fäster med tejp.

Var placeras en cykelhållare?

En cykelhållare placeras vanligen bak på bilen eller på taket. Fördelen med en cykelhållare som man monterar på dragkroken är att cyklarna hamnar bakom bilen och man inte får samma luftmotstånd som om man placerar cykelhållaren med cyklarna på taket. Bensinförbrukningen tenderar att gå upp när man har en cykelhållare med flera cyklar på taket. Har man ingen dragkrok kan man köpa en cykelhållare för bakluckan, de kan ta upp till tre stycken cyklar.